Header Graphic
PRILOZI I PISMA > BILL GRAHAM - MOJE ISKUSTVO SA CETINJA


11 Apr 2019

 

 
  
 

William Carvel "Bill" Graham PC CM QC (rođen 17. marta 1939.) je kanadski advokat, profesor prava i bivši političar i kancelar Trinity College-a. Graham je bio ministar vanjskih poslova, ministar nacionalne odbrane, vođa opozicije i privremeni vođa Liberalne stranke Kanade. Graham je nedavno objavio političku autobiografiju pod nazivom Call of the World.

 

U svojoj biografiji, Bill Graham pominje i svoje putešestvije kroz Crnu Goru, Maja 1960. godine, putujući zajedno sa prijateljima u Land Rover-u starim planinskim putem od Kotora do Cetinja. Na jednoj oštroj krivini imali su sudar sa motociklistom, prilikom čega niko nije bio povrijeđen, ali je motor bio uništen. Nakon kontakta sa policijom na Cetinju, vlasti su zahtijevale da Bill Graham plati popravku motora i nadoknadi štetu. Imao je osiguranje iz Kanade, ali nije mogao dobiti nikoga telefonom i riješiti slučaj.

  

Policija im je zabranila da napuštaju Cetinje dok se slučaj ne riješi, pa su oni podigli šator pored vojne kasarne i tako proveli 3 dana u bivšoj crnogorskoj prijestonici. Prilikom boravka u jednoj cetinjskoj kafani upoznali su Crnogoraca iz Sietla (USA) koji im je preko rođačke veze pomogao da njihov slučaj dođe do visokog crnogorskog funkcionera policije. Nakon tri dana, crnogorski funkcioner, nakon uvida u njihova dokumenta i slučaj, donosi odluku da im dozvoli da nastave putovanje i napušte Crnu Goru. Prilikom točenja goriva na vojnoj benzinskoj pumpi, pitajući koliko da plate za gorivo, od vojnika dobijaju odgovor: "Račun ćemo poslati Titu". Bill Graham i prijatelji su nastavli put dalje i nakon nekoliko dana stigli u turski grad Istanbul.

Inače, Bill Graham je prisustvovao prvom podizanju crnogorske zastave ispred City Hall-a u Torontu, 13. Jula 2017.  godine.

 

  

Inače , u k

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved