Header Graphic
PRILOZI I PISMA > NA VUKA POVIKA I DESET BOŽJIH ZAPOVIJESTI - TRECI DIO


26 Jul 2019

 

 

Otkrio nam je da naizmjenična struja nije samo egzaktni prirodni zakon, već predstavlja način na koji priroda funkcioniše. Došao je na tu ideju dok je šetao Budimpeštanskim parkom.

Svjedok je bio njegov kolega Mađar Sigeti. To je naročiti i veoma važan momenat ljudske istorije. To Teslino iskustvo u tom Budimpeštanskom parku slično je iskustvu koje je Mojsije imao na Sinajskoj Planini. U tom trenutku, Tesla je shvatio prirodu naizmjenične struje. Dobio je zapovijesti za sistem rada naizmjeničnih struja. U tom trenutku presuda je donešena: elektroni će postati sluge čovječanstva.

Poslije vazduha, vode i hrane sljedeća najvažnija stvar za nas jeste elektricitet u našim domovima i industriji. Ovim povodom, odlikovanjem Tesle medaljom velikog američkog izumitelja Edisona, B.A. Behrend, preuveličavajući manji dio onoga što razumijemo, izjavio je:

"Ukoliko bi eliminisali iz našeg industrijskog svijeta rezultate rada gospodina Tesle, točkovi naše industrije bi prestali da se okreću, naši gradovi bi bili u mraku, a naši mlinovi bi bili bespoleni."

Danas, ja bih dodao da se točkovi naše indurstije ne bi okretali tako brzo, kao što to rade sada.

S druge strane da najbogatiji čovjek toga doba J. P. Morgan nije prestao da finansira Teslinu laboratoriju na Long Island, imali bi smo bežične telefone 50 godina ranije, a danas bi imali nešto što uopšte ne možemo ni da zamislimo.

Danas, kad pokušavamo da uradimo istu stvar koju je Tesla radio na novom polju pronalazaštva, koristimo kompjuterske animacije u tri dimenzije (3D-CAD) kao sredstvo za naše projekte. Pravimo mnoge studije, eksperimente, pilot postrojenja i skupe prototipe i naravno, ne vodimo računa o količini novca za te potrebe. Tesla je radio na drugačiji način. Svaka od njegovih inovacija je bila najprije viđena, obrađena, poboljšana i konačno puštena u rad i osmotrena u njegovoj glavi. 

Konačno, jedno od Teslinih zavještanja je u tome da nam je otkrio nešto veoma bitno znanju. To su mogućnosti najsofisticiranije mašine u poznatom Kosmosu. To je ljudski mozak. Tesla nam je donio optimizam u smislu da možemo da riješimo sve probleme, sa kojim ćemo se suočiti tokom života na Zemlji i kasnije u Kosmosu.

Bibliografija:

1. Seifer, Mark 1996; Čarobnjak - biografija Geniaj, Citadel Press Book
2. Hall, Stephen 1998; Doba Elektriciteta - The National Geographic Society
3. Bjelica, George 1998; Migracije - BCI Toronto,

Prevod: dip. ing. elektronike Perković Predrag - Podgorica


Evo šta je Tesla kazivao u svojoj bilježnici:

 • "Uvjeren sam da je cio kosmos objedinjen, kako u materijalnom tako i u duhovnom pogledu. Postoji u vasioni neko jezgro otkuda mi dobijamo svu snagu, sva nadahnuća, ono nas vječno privlači, ja osjećam njegovu moć i vrijednost koje ono emitije cijeloj vasioni i time je održava u skladu. Ja nijesam pronikao u tajnu toga jezgra, ali znam da postoji i kad hoću da mu pridam kakav materijalni atribut, onda mislim da je to SVJETLOST, a kad pokušam da ga shvatim duhovno, onda je to LJEPOTA I SAMILOST. Onaj koji nosi u sebi tu vjeru osjeća se snažan, rad mu čini radost, jer se sam osjeća jednim tonom u sveoštoj harmoniji" 

   
 • "Dar mentalne energije dolazi od Boga, vrhunskog bića i ako mi koncentrišemo naše misli o toj istini postajemo skladni sa ovom velimo moći. Moja majka me naučila da treba svu istinu tražiti u Bibliji."
   
 • "Mojsije je bio nesumnjivo praktičan i vješt električar. Biblija opisuje tačno i detaljno uređaj za stvaranje elektriciteta"
   
 • "S vremena na vrijeme, u rijetkim trenucima, veliki duh otrkića silazi na zemlju, da saopšti neku tajnu koja treba da unaprijedi čovječanstvo. Bira najbolje pripremljenog, najzaslužnijeg i šapuće mu tajnu na uho. Dragocjeno saznanje dolazi kao bljesak svjetlosti. Kad shvati skriveno značenje, srećni izabranik vidi čudesnu promjenu: pred njegovim ushićenim očima je jedan novi svijet, jedva da naslućuje sličnost sa starim." 
   
 • "Svi mi moramo imati neki ideal koji će upravljati našim ponašanjem i zadovoljiti nas, ali on nije materijalan, bez obzira da li je vjera, umjetnost, znanost ili bilo što drugo, samo je važno da djeluje kao nematerijalna sila."

 • "Onog dana kad nauka počne proučavati nefizikalne (duhovne) pojave, u deset godina napredovaće se više nego u ranijim vjekovima svoje istorije". 
   
 • "Ako ne znate kako, posmatrajte pojave prirode, ona će vam dati jasne odgovore i inspiraciju". 
   
 • "Dokle bude različitih nacionalnosti, biti će i patriotizma, Taj osjećaj mora biti iskorijenjen iz naših srca prije nego se uspostavi trajan mir. Njegovo se mjesto mora ispuniti ljubavlju prirodi i znanstvenom idealu."
   
 • "Svaka Vaša misao određuje Vašu budućnost. Vaša snaga je u sadašnjosti u ovom trenutku. Na osnovu toga stvara se Vaše sjutra, prekosjutra, naredna neđelja, mjesec, godina. Vi ste tvorac Vaše sudbine." 
   
 • "Čovjek je rođen da radi, da trpi i da se bori. Ko tome ne teži, mora propasti." 
   
 • "Od mog djetinjstva su me spremali za sveštenstvo. Ova mogućnost je stojala kao tamni oblak nad mojim umom"
   
 • "Sve što ej u meni darovito, potiče ne od mog oca  - POPA, već od moje nepismene majke"
   
 • "Najvažniji produkt stvaralačkog uma je izum. Njegov je krajnji cilj ovladavanje uma prirodomi i iskorišćavanje njezinih sila za potrebe čovječanstva. "

nastavlja se

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved