Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - IV


 PRILOZI, PISMA, DISKUSIJE I INFORMACIJE
CRNA GORA, KANADA I DIJASPORA           
PUTOPISII    DISKUSIJE

I dio  II dio III dio IV dio V dio
VI dio VII dio VIII dio IX dio

NAPIŠITE VAŠE PISMO


Promocija Crne Gore u Kanadi - Oktobar 2008.g.   CRNOGORSKA FILATELIJA - ZORAN B. ZEKOVIC

 


 RAZDALJINA UNIŠTAVA MALE , A UVEĆAVA VELIKE  LJUBAVI 

23 May 2009    Reportaža iz Argentine - PRVI DIO

 • Tokom moje posljednje samostalne istrazivačke posjete, inače treće po redu Crnogorskim kolonijama i potomcima naših iseljenika u Argentini po drugi put sam boravio u General Madariagi. Genaral Madariaga je grad koji se nalazi nešto preko 300 km južno od Buenos Airesa
   
 
16 May 2009    CRNA GORA I KANADA - VII DIO

 • Web portal je uspio, u okviru projekta ISTINE O CRNOJ GORI U KANADI,  da dođe do pojedinijeh podataka o ovom našem iseljeniku koji je dio svog života bitisao i u Kanadi, odnosno, njezinoj provinciji - Britanskoj Kolumbiji. Web site eksluzivno potvrdjuje tvrdnju g. Mumović o  boravku Špira Mumovića u rudniku bakra u malom gradu Anioks
   
 
14 May 2009    NADA JEKNIC OSVJEŽAVA NAŠ WEB PORTAL

 • Primijetila sam da je sajt u zadnje vrijeme zamro:)))) je li tačno...
   
 
3 May 2009    CRNOGORSKE REFORME ZA NORMALNU CELJAD

 • BEZ REFORMI, BEZ PROMJENE SISTEMA NEMA OZDRAVLJENJA. NI 15 MILIJARDI NEĆE POMOĆI. MI ĆEMO IH POJESTI I ZA NEKOLIKO GODINA. OPET ĆEMO BITI TAMO ĐE SE SADA NALAZIMO...POBOGU, LJUDI
   
 
30 Apr 2009    IN MEMORIAM

 • „Vjerovat ću u Crnu Goru dok god ima i posljednjeg Crnogorca“. (Don Branko Sbutega)
 
26 Apr 2009    CRNOGORSKI GRBOVI

 •  Slajdovi-fotografije radjene po orginalima su privatna svojina Fondacije East River Montenegro
   
 
23 Apr 2009    PRIJATELJSTVO - KUMSTVO

 • Prijatelji su kao baloni, ako ih ispustiš možda ih vise nikad ne uhvatiš
 
10 Apr 2009    CRNOGORSKO HUMANO SRCE

 • Prijatelj i saradnik našeg web site-a, Baćko Babić, koji živi u USA, u posjeti je Meksiku, mjesec dana nakon što je bio u posjeti Nikaragvi, Marta 2009. godine, đe je u okviru humanitarne misije, pomagao ugroženoj đeci.
   
 
6 Apr 2009    PUTEVIMA UJEDINJENOG KRALJEVSTVA

 • Prvu noć u Londonu bili smo gosti Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva i, na naše iznenađenje, mogli smo da prisustvujemo debatama u oba doma Parlamenta. 
   
 
30 Mar 2009    CRNOGORSKI NORMALNI - SLOBODNI, PROCESI ZBLIŽAVANJA NACIJA

 • .... Poneđeljak, 16. marta 2009. godine u moju, Vašu i njihovu Crnu Goru, dođe Italian Priminister Mr.Silvio Berlusconi, na poziv crnogorskog Premijera Mr. Đukanovića.


   
 
29 Mar 2009    Despa - prvi crnogorski roman

 • U multimedijalnoj sali KIC-a "Budo Tomovic" u Podgorici, dana 12.03.2009. u 18 h, predstavljen je roman " Despa" - Nikole I Petrovića Njegoša.
   
 
21 Mar 2009    CRNOGORSKO HUMANO SRCE

 • Prijetelj i saradnik našeg web site, Baćko Babić, koji živi u USA, bio je u posjeti Nikaragvi, Marta 2009. godine, đe je u okviru humanitarne misije, pomagao ugroženoj đeci. Ovo je bio samo jedan od projekata koji je ovaj mladi Crnogorac uradio za sreću i osmjeh đeteta. Vrlo zapažena bila je njegova posjeta Kambodži 2008. godine, đe se susrio sa više hiljada gladne i napuštene đece.
   
 
19 Mar 2009    NOVO LICE PODGORICE

 • Foto reportaža naše saradnice, Nade V. Jeknić
   
 
15 Mar 2009    MI I IRCI - VIDEO

 • U irskoj zemlji je nacionalna čast i ponos ne samo egalitarna religiji i ljubavi nego i jača od nje. U doba klasične, herojske Crne Gore nacionalni dignitet i ponos bio je uzdignut na pijedestal.
   
 
10 Mar 2009    PUTEVIMA SVOJIH PREDAKA - INTERVJU

 • Svo vrijeme djelovanja Crnogorsko Kulturno Društvo je širilo ljubav, promovisalo Crnu Goru, čuvalo crnogorsku tradiciju, jezik, običaje i, prije svega, pomagalo svoju domovinu
 
5 Mar 2009    CRNOGORSKI OFICIRI NA KANADSKOJ ZEMLJI

 • Web site www.montenegro-canada i članovi Crnogorskog Kulturnog Društva bili su,  po drugi put,  u najvećoj kanadskoj vojnoj bazi Borden Ovog puta, zajedno su bili Velimir Obradović, Branko Aleksić, Zorka Đorđević, Vlado Bulajić, Radule Čović, Vesna Kadović, Dragan Vujović, Zoran V. Raičević, Natalija Karadžić, Milinko Vulanović, Pero Kalezić, Slobo Kračković i Đon Ivanović 
 
2 Mar 2009    KOLUMNA

 • Moja druga domovina iako dosta mlada zemlja ( 25. Maja 2010. godine puni punih 200 godina i to će biti vrijeme velikog spektakla i proslave u slavu Jose De San Martina i drugih oslobodilaca) ima puno mladosti sa očima koje se sjaje, ima puno lijepe mladosti koja lijepo pjeva od srca nikada ne pitajući "što sam od moje zemlje dobila "već " kako na najbolji način da joj pokažem da je volim bez da ikoga drugog uvrijedim na bilo koji način".
   
 
2 Mar 2009    CRNOGORSKI NAROD JE POŠAO SVOJIM PUTEM

 • Fakti o Božićnem Ustanku 1919. godine
   
 
27 Feb 2009    KONKURS ZA DRUŠTVA ISELJENIKA
 • Konkurs se raspisuje za sufinansiranje projekata i programa iz oblasti kulture i obrazovanja, kao i projekata iz redovne djelatnosti iseljeničkih organizacija u 2009. godini
 
24 Feb 2009    KOLUMNA

 • Gledam sjeverocentričnu kartu svijeta zajedno sa prijateljem i bezuspješno pokušavam ga ubjediti da je Argentina znatno veća od „European Union“.
 
22 Feb 2009    CRNOGORSKA ŠTEDNJA
 • Pošto viđu da nijesam sam u ovom *jubileju*, posebno bih pozdravijo viđenje čeljadeta- potpredsjednika Vlade i ministra finansija  Mr. Igora Lukšića, koji edukativno reče i izreče, da počinje *CRNOGORSKA STEDNJA*...

 

 
20 Feb 2009    NOVA KULTURNA DEŠAVANJA
 • Željeli bismo, gospodine Raičeviću, da sa sadržajem ovog važnog projekta upoznate naše zemljake Crnogorce u Kanadi, naše drage prijatelje Hrvate u Canadi i sve druge ljude dobre volje koji čine nacionalnu mozaičnu sliku Crne Gore, da se uključe u novčanoj pomoći kako bismo projekat realizovali i izveli uspješno do kraja na dobrobit Crne Gore i Republike Hrvatske!
 
17 Feb 2009    CRNOGORSKI DOM " DURMITOR"

 • Stvaralačke tekovine naših iseljenika širom svijeta moraju postati neodvojivi dio našeg istorijskog sjećanja i budućnosti, bez obzira ko su oni bili, iz kog sela i kraja današnje Crne Gore dolazili. Zaboravljajući šta su sve oni uradili za svoj stari kraj, veoma lako možemo doći u situaciju da zaboravimo i sebe.
   
 
16 Feb 2009    HOTEL PERJANIK

 • Otvarajući hotel Perjanik u mjestu Bralenovica kod Danilovgrada, ministar Predrag Nenezić je istakao da i ovaj novi hotel kategorije četiri zvjezdice potvrđuje da je Crna Gora jedinstvena turistička destinacija, što je strateški cilj Vlade Crne Gore.
 
15 Feb 2009    PRILOG IZ AUSTRALIJE

 • U Četvrtak 12.02.2009. u 16.00 sati u bolnici St Andrews u Brisbane gdje je prešla da živi 2001. godine kako bi bila bliže svog sina Borisa, umrla je Dara Perović Šifer. Od početka je bila vrlo aktivan član bivših jugoslovenskih udruženja, a sa prvim danom osnivanja Crnogorske etničke zajednice Australije u njoj smo dobili odanog člana i oštrog kritizera.
   
 
8 Feb 2009    NAJ TEKSTOVI - CRNOGORSKI PIKNIK
 • U Neđelju, 08. Jula 2007.g. Crnogorsko Kulturno Društvo iz Toronta organizovalo je crnogorski piknik u odmaralištu Wasaga Beach
 
8 Feb 2009    1200 godina Svetog Tripuna

 • U Kotoru je u Neđelju, 05. Februara 2009. godine, održana vanjska proslava Svetoga Tripuna, ove godine uz posebne počasti povodom jubileja 1200 godina od dolaska moći ovoga sveca u Kotor.
   
 
3 Feb 2009    CRNOGORSKO DRŽAVLJANSTVO
 • Državljanstvo je poseban pravni odnos, trajan po svom karakteru, koji postoji između države i pojedinca (odnosno njezinog državljanina). Na osnovi postojanja državljanstva kao specifičnog pravnog odnosa (specifičnog zbog toga što je to odnos između fizičke i suverene države), nastaju određena prava, ali i obaveze, kako na strani države, tako i na strani pojedinca.
 
1 Feb 2009    NAJ TEKSTOVI - Let’s pray for all the lost children

 • Web portal objavljuje 10 ( deset ) najčitanijih tekstova do danas
 
31 Jan 2009    Po prvi put... da se zna

 • Zašto i kako ovo što se daje na viđenje ovaj put nije objavljeno - iskren ću biti, pa reći: -nije bilo u interesu *bjelaško zelenaške* zobnice, a posebno pomnogih akademika, istoričara, diplomata i političara koji su *navodno* zastupali interes Crnogorske države i Crnogorskih čeljadi.
 
27 Jan 2009    NAJ TEKSTOVI - CRNOGORSKE NARODNE POSLOVICE

 • Web portal objavljuje 10 ( deset ) najčitanijih tekstova do danas
   
 
27 Jan 2009    Pitanja crnogorskijeh iseljenika u SAD i Kanadi

 • Ovaj web potal je dobio više desetina pisama našijeh isljenika iz Sjedinjenijeh Američkijeh Država i Kanade u kojima se traže odgovori na gore postavljenja pitanja - većinom o tome đe se mogu izvaditi crnogorski dokumenti, potvrda o državljanstvu i dr.
 
25 Jan 2009    CRNA GORA I KANADA - VII DIO

WEB SITE ĆE OBJAVITI OSTALE NASTAVKE OVE INTRESANTNE PRIČE SREDINOM 2010. GODINE. GRAĐA, PRIKUPLJENA U TOKU OVOG ISTRAŽIVANJA, JE OBIMA I ZAHTIJEVA DETALJU OBRADU I NAKON TOGA I PUBLIKOVANJE NA STANICAMA WEB PORTALA

 
18 Jan 2009    NA PUTU SA OBAMOM

 • Saradnici web site-a iz Sjedinjenijeh Američkijeh Država poslali su nam fotografije sa istorijskog puta novog Preśednika Amerike, Barak Obame
   
 
16 Jan 2009    STALNA KOLUMNA - JANUAR 2009.
 • " Poštovani gospodine Ministre, pošto viđu da Crnoj Gori nedostaje kadra za počasne straže, pa smo prinuđeni da uvozimo Kozake, želim da se prijavim za počasnog stražara ispred zgrade Preśednika na Cetinju i svijeh drugijeh crnogroskijeh institucija. "
 
15 Jan 2009    CRNOGORSKI KONZULI - PRIJATELJI CRNE GORE
 • William Frederick Dix, seventy-seven, secretary of the Mutual Life Insurance Company of New York from 1906 until his retirement in 1933, died here yesterday at his summer home. He also had a home at 235 Gillou Road, South Orange, N.J.
 
14 Jan 2009    CRNA GORA I KANADA - VI DIO
 • " Gospodine Seferoviću, nama Vi trebate u Kanadi da nam odradite nešto što je nama važno. Dobro ćemo Vas nagraditi... "
 
9 Jan 2009    CRNA GORA I KANADA - V DIO

 • Crnogorci su prije nestanka svoje države u Kanadi imali - četiri opunomoćena konzula. Konzuli su štitili interese Crne Gore i Crnogoraca koji su bitisali u ovoj zemlji. Broj Crnogoraca iz tog perioda - četiri hiljade je pribiližan broju iseljenika iz Crne Gore koji danas žive i rade u Kanadi
   
 
7 Jan 2009    PRIJATELJSTVO KOJE SE POŠTUJE

 • ..." PAX TIBI MARCE, EVANGELISTA MEUS "
   
 
4 Jan 2009    CRNA GORA I KANADA - IV DIO

 • Prvi Svjetski Rat je donio jednu od najvećijeh pogibija u novijoj svjetskoj istoriji. Ni Crna Gora nije bila pošteđena. Diljem Amerike i Kanade stizale su depeše o tome kako je situacija u Crnoj Gori teška. Crnogorskom Kralju je trebalo boraca.... Front je bio veliki... Najveći pokret crnogorske dijaspore u istoriji desio se upravo na prostorima Kanade.

   

 
27 Dec 2008    CRNA GORA I KANADA - III DIO
 • Mona Vilson je bila u Crnoj Gori u godinama njene najveće pogibije, ranjavanja i nemaštine. Obilazila je bolesne, nemoćne, gladne i pružala svakome ruku. Njena misija na prostorima Crne Gore je danas zaboravljena. Ovom prilikom objavljujemo priču o ovom humanisti koji je ostao upamćen u pričama našijeh predaka iz Virpazara, Cetinja, Danilovgrada i drugijeh mjesta Crne Gore.
 
24 Dec 2008    CRNOGORSKE GUSLE OD SREBRA
 • odlučih da jedan od 3-ri urađena prototipa (rad u srebru), CRNOGORSKIH GUSALA, za 2008.godinu,...darivam mom drugu i prijatelju Mr. Bajramu Angelu Koljenovicu, s razlogom-doprinosa njegovog viđenja crnogorskog prosvjećenja - moje, Vaše i njihove Crne Gore, u knjizi KRV CRNE GORE,..knjizi koju on napisa i potpisa godine 2003, u Las Vegasu ( USA ).

 

 
23 Dec 2008    POLEMIKA - GOSPODINU MIOMIRU MUGOŠI - II dio
 • Guide Dog Users of Canada respectfully asks that Miss Mugosa be granted the access to which Montenegro’s laws entitle her.
 
21 Dec 2008    CRNA GORA I KANADA - II DIO

 • Koliko ima Kanađana koji su svojijem radom, znanjem i ljubavlju pomogli Crnoj Gori u 20. vijeku? To je pitanje je na koje malo ko danas zna odgovor . Đe su bitisali,  ko su bili? Ovaj web portal će objaviti priče o čeljadima velike zemlje Kanade koji su iza sebe ostavili vrijednu zaostavštinu za državu Crnu Goru i narod crnogorski.
   
 
21 Dec 2008    ISTINA POSTOJI, IZMIŠLJATI SE MOŽE SAMO LAŽ

 • I am sure you have heard the exciting news: Hillary Clinton is nominated to be our next Secretary of State! This is great news for our country.
   
 
20 Dec 2008    CRNA GORA I KANADA - I DIO
 • Web site objavljuje analizu crnogorske dijaspore u Kanadi, skicu njihovih života i  puteva kroz XX vijek, đe su bili skoncentrisani, koje su im bile aktivnosti, čime su se bavili... Ono što nijeste znali
 
19 Dec 2008    POLEMIKA - GOSPODINU MIOMIRU MUGOŠI

 •  I would like to present a case in Montenegro where a mayor of the capitol of one of the youngest country in Europe will not allow one of the city employee to attend her job because she needs assistance of a dog for the blind
   
 
12 Dec 2008    ZLATNI PERUN IDE U RUKE G. DRAGIŠE ANDRICA

 • Onako kako je predviđela gospođa Jeknić - desilo se. Po želji g. Zorana B. Zekovića, jedan Zlatni Perun ide u ruke g. Dragiše Andrića koji je učestvovao u izradi orginalnog otkivka koji je poslužio za kovanje ovog novca. Ovaj web portal je prvi u svijetu objavio priču o Zlatnom Perunu i na taj način široj javnosti predstavio ljude koji su zaslužni za ovaj projekat.
   
 
12 Dec 2008    EKSKLUZIVNO IZ FARGA, SJEVERNA DAKOTA, OD SVJEŠTENIKA RADULOVICA

 • А тако исто и чашу по вечери, говорећи: ПИЈТЕ ИЗ ЊЕ СВИ: ОВО ЈЕ КРВ МОЈА НОВОГА ЗАВJЕТА, КОЈА СЕ РАДИ ВАС И РАДИ МНОГИХ ПРОЛИВА ЗА ОТПУШТЕЊЕ ГРИJEХОВА
   
 
12 Dec 2008    MOJA DRUGA LJUBAV

 • Svoj prvi tekst na ovom sajtu sam posvetila Crnoj Gori, mogu reći to je moja “prva” ljubav, a  drugi tekst ću posvetiti mojoj drugoj ljubavi, tj. TURIZMU.
   
 
8 Dec 2008    Povodom teksta o Zlatnom Perunu - pismo iz Kvebeka, Kanada
 
5 Dec 2008    CRNOGORSKI EDUKATIVNI PUT

"...ko ne ide za svijetom protivnik je svijeta..."


 

 

 
28 Nov 2008    EKSKLUZIVNO IZ FARGA, SJEVERNA DAKOTA, OD SVJEŠTENIKA RADULOVICA

 • Видијевши васкрсење Христово, поклонимо се светоме Господу Исусу, једниноме Безгријешноме. Крсту твоме клањамо се Христе, и свето васкрсење твоје пјевамо и славимо; јер си Ти Бог наш. Осим Тебе другога не знамо, име твоје именујемо. Ходите све вијерни поклонимо се светом васкрсењу Христовом, Јер, гле кроз Крст дође радост цијеломе свијету. Увек благосиљајући Господ, пјевајмо васкрсење Његово; јер ради нас претрпијевши Крст, смрћу смрт разруши
   
 
26 Nov 2008    AMERICKO NACIONALNO BLAGO

 • Aleksandar Hamilton 1773.g., "Gospodo, jedan od ključnih mjerila jedne države je novac, ne svakakvi, već novac koji ce služiti Americi"
   
 
22 Nov 2008    JOHN HAJDUKOVICH - PIONIR SA ALJASKE

 • Na prostoru veličine jedne petine Sjedinjenih Američkih Država, Džon je na početku dvadesetog vijeka Indijancima bio otac, zakon, zaštitnik, trgovac od Velike Delte do kanadske granice. U portazi za svojim ćupom zlata, čunom je stigao do do gornjeg toka rijeke Tanane.

   
   
 
19 Nov 2008    9999-te godine

 • Kad se na scenu pojavi Laza Kostić u širokim crnogorskim gaćama, nastade delirijum. Knjaz Nikola poče jako da lupa sabljom po podu, članovi knjaževske familije zapljeskaše, a narod u dvorani stade da aklamira: " Živio Lazo ! Živio Lazo ! Živ nam bio dovijeka, Lazo !..." - osta zapisano da na Cetinju se rađaju kompozitori.


   
 
15 Nov 2008    ZABORAVLJENA GORA

 • Posjedujemo tako egzotičan, originalan i zanimljiv mitski univerzum, da bi bilo grehotno da na njemu jednog dana ne stvaramo čitav jedan literarni svijet. Već se unaprijed radujem danu kada će „Gora“ progovoriti nekim drugim jezikom (engleskim, italijanskim, ruskim...) – kako bi svijet vidio kakva osobenost leži u biću i umu ovdašnjeg naroda. Naročito njegovih predaka. Naša magijska pisma tek treba da budu pročitana. Krase ih ne samo staroslovenske rune, već i hazarske vede, keltski udur i ćirilična osnova.
   
 
13 Nov 2008    BRANKOV UGAO

 • Moji pogledi na previranja u Crkvi
 


 PRILOZI, PISMA, DISKUSIJE I INFORMACIJE
CRNA GORA, KANADA I DIJASPORA           
PUTOPISII    DISKUSIJE

I dio  II dio III dio IV dio V dio
VI dio VII dio VIII dio IX dio

NAPIŠITE VAŠE PISMO

Promocija Crne Gore u Kanadi - Oktobar 2008.g.   CRNOGORSKA FILATELIJA - ZORAN B. ZEKOVIC

 


 RAZDALJINA UNIŠTAVA MALE , A UVEĆAVA VELIKE  LJUBAVI 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved