Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - IV

 

 

      

napišite pismo 

I II   III IV  V ♦ VI VII VIII  IX X ♦ XI
 

NOVA 2010. GODINA   CRNA GORA - AMERIKA - JANUAR 2010.G. 

 - RAZDALJINA UNIŠTAVA MALE, A UVEĆAVA VELIKE LJUBAVI - 
 

23 Aug 2010    TEMA WEB SITE-A
 • Web site pokreće temu da li treba obnoviti Kraljevinu u Crnoj Gori? Da li je ovo početak NOVOG CRNOGORSKOG PUTA
 
22 Aug 2010    CRNOGORCI NA KOSOVU DANAS
 • No, pored sve golgote kroz koju prolaze oni su odlučni da ostanu na svojoj zemlji čime su pravi primjer čojstva i junaštva koji je uvijek krasio Crnogorce iz metohijskih krajeva.
 
15 Aug 2010    LA MONTENEGRINA
 • Među Crnogorcima u provinciji Ćako, u Argentini
 
13 Aug 2010    SVE ŠTO JE SA NARODOM - MOŽE SE SNOSITI
 • Pojedina čeljad znaju što ni Bog ne zna...
 
11 Aug 2010    CRNOGORSKA KRALJEVINA - NASTAVAK
 • Moderna Crna Gora obilježava značajni datum iz svoje istorije - sto godina od nastanka Kraljevine Crne Gore pod dinastijom Petrović Njegoš. Po starom kalendaru, 15. Avgusta, a po novom 28. Avgusta 1910. godine Knjaževina Crna Gora je proglašena Kraljevinom u prijestonici Cetinju, uz prisustvo više kraljevskih kuća Evrope. OVAJ WEB SITE SE PRIDRUŽUJE PROSLAVI OVOG JUBILEJA DONOSEĆI FAKTE I FOTOGRAFIJE MANJE POZNATE ŠIROJ JAVNOSTI
 
10 Aug 2010    CRNA GORA - ZEMLJA SLOBODARA - NASTAVAK IV
 • Web site nastavlja da objavljuje, prvi put,  djelove iz knjiga Aleksa Devina koje spadaju u najvrednija djela ikad napisana o Crnoj Gori.
 
8 Aug 2010    CRNOGORSKA KRALJEVINA - EKSKLUZIVNO
 • Web site u čast JUBILEJA - 100 godina od proglašenja Crne Gore Kraljevinom 28. Avgusta 1910. godine.
 
7 Aug 2010    CRNA GORA - ZEMLJA SLOBODARA - NASTAVAK III
 • Web site nastavlja da objavljuje, prvi put,  djelove iz knjiga Aleksa Devina koje spadaju u najvrednija djela ikad napisana o Crnoj Gori.
 
2 Aug 2010    CRNA GORA - ZEMLJA SLOBODARA - NASTAVAK
 • Pa i da započnem u ovom edukativnom nastavku istinu - kako i osta zapisana kao jedna od 12000 crnogorskih narodnik izreka, koja kazuje: ISTINA JE MNOGIMA SO U OČIMA
 
1 Aug 2010    CRNA GORA - ZEMLJA SLOBODARA
 • ...fakat je da ne tako davno obećah nastavak započetog viđenja i pitanja:" koje čeljade na slici zaduži narod crnogorski i crnogorsku državu"..
 
25 Jul 2010    ZLATNA MEDALJA
 • Crnogorska atletičarka Marija Vuković (18) je osvojila zlatnu medalju na juniorskom prvenstvu svijeta u kanadskom gradu Monktonu, u disciplini skok u vis, 25. Jula 2010. goidne.  Ona je u finalu, iz drugog pokušaj preskočila visinu od 191 santimetara i postavila novi rekord Crne Gore.
 
22 Jul 2010    STRASTI SU DUŠA ZEMNA...Njegoš 1847. Bilježnica
 • Ovaj put bih koristio slobodu sajta MONTENEGRO-CANADA da prezentujem fotografiju čeljadeta koji zaduži crnogorski narod i državu Crnu Goru.... podavno... Svakako, da u nekom sljedećem nastavku prikažem pomnogo onoga što se krilo - što neznanjem, a što nehtjenjem... na ovu temu
   
 
21 Jul 2010    GODIŠNJICA MISIJE "APOLO 11"
 • Istoriju ne cijene oni koji je ne znaju i oni koji u nju dijela nemaju...osta zapisano k`crnogorska narodna izreka, A genije,pjesnik,vladika i vladaoc CRNOGORSKI Petar II Petrović Njegoš u svojoj bilježnici 1847. zapisa :  DA MI SE SA ZEMLJE POPETI UZ.... 
 
17 Jul 2010    WEB SITE ANALIZE: CRNA GORA - SRBIJA
 • Srpski predsjednik je na fotografiji (Vijesti str. 3) zagrljen sa svojom rođakom – Milkom Tadić (Monitor). Miško Perović nije bio prisutan, ali nezvanično saznajem da je izjavio: Volim i ja Borisa! Razloge ove Miškove ljubavi, matematički precizno, možemo naći u susretu Miška Perovića i Ljube Tadića (Borisovog oca). On je 1968 bio profesor filosofije, a Miško, tek, apsolvent mašinstva . Ljuba Tadić je bio praksisovac koji je držao predavanja – gdje je upoznao Miška Perovića. Nekadašnji šef crnogorske policije, a Miškov komšija – hapsio je Ljubu i upoznao apsolventa Perovića.
 
12 Jul 2010    DAN DRŽAVNOSTI CRNE GORE
 • I ovog ljeta, kao i mnogih godina ranije, Crnogorci Kanade su se okupili da bi obilježili važne datume iz svoje istorije. U parku MC Millan, u mjestu Mississagua, održan je tradicionalni crnogorski piknik povodom Dana Državnosti Crne Gore. Piknik je organizovalo Crnogorsko Kulturno Društvo iz Toronta. 
 
4 Jul 2010    OKUPLJANJE CRNOGORSKIH ISELJENIKA - 11. JULA 2010. GODINE
 • Pozivnica za piknik
 
2 Jul 2010    VETERAN CRNOGORSKE BORBE
 • Bio je kraj Maja 2010. godine. Lijep proljećni dan u Podgorici. Ugledao sam jednog veterana crnogorske borbe za nezavisnost, istoričara, koji je uvijek britko pisao, bičujući neprijatelja riječima, o Crnoj Gori, nepravdi učinjenoj njoj, krčeći time put crnogorskog prosvjećenja. 
 
1 Jul 2010    DAN KANADE
 • Iskoristili smo ovaj lijep dan, Četvrtak, 01. Juli 2010. godine, da proslavimo još jedan rođendan jedne organizovane države koja pod svoje skute ima oko 34 miliona stanovnika.
 
1 Jul 2010    NA RUKE BARAK OBAMI - NASTAVAK
 • Član Crnogorskog Kulturnog Drušva iz Toronta, Đorđije Bjelica uputio je drugo pismo predśedniku SAD, Barak Obami, nakon što je pristupio izradi patenta koji treba da pomogne naporima da se riješi problem oko izlivanja nafte u Meksickom Zalivu. U svom prvom pismu, Đorđije Bjelica je najavio objavljivanje rješenaj za jednu od najvećih ekoloških katastrofa novijeg doba.
 
30 Jun 2010    CRNA GORA U KANADI
 • Prvi put, nako 92. godine, u kanadskom gradu Vankuveru obnovila se funcija počasnog konzula Crne Gore.
 
27 Jun 2010    PRIJATELJSTVO ZANAVIJEK - FINALE
 • Na Cetinju je 22. Juna 2010. godine otvorena impozantna izložba o odnosima Crne Gore i Amerike - PRIJATELJSTVO ZANAVIJEK. Autor izložbe je Direktor Fondacije "East River Montenegro" i vlasnik firme "Unikat", a takodje i kolekcionar, Zoran B. Zeković sa Cetinja (ujedno i saradnik ovog web portala više godina). 
 
25 Jun 2010    NERASKIDIVE VEZE: CRNA GORA - AMERIKA
 • Istorija je važna u svakoj zemlji, ali mislim da u crnogorskoj svijesti ona zauzima posebno mjesto. Čini se da ne postoji dolina, rijeka, obala, planina, jezero ili ravnica koja nema poseban značaj za građane ove zemlje. Odjeci istorije su prisutni svuda. I zaista, volim da kažem da je Crna Gora proizvela više istorije po kvadratnom kilometru teritorije nego bilo koja druga zemlja u Evropi - izuzev, možda Vatikana
 
25 Jun 2010    CRNOGORSKA PRAVOSLAVNA CRKVA
 • Web site otvara temu o Crnogorskoj Pravoslavnoj Crkvi, u svijetlu najnovijih izjava crnogorskih političara i crkvenih vjerodostojnika. Da li će sudbinu Crkve odrediti Božja ili Svetovna Volja. 
 
22 Jun 2010    PRVI DIPLOMAC UNIVERZITETA DONJA GORICA
 • Dražen Vlaović - prvi je student koji je 22. Juna 2010. godine diplomirao na Univerzitetu Donja Gorica u Podgorici. Inače, Dražen je poznat ovom web site-u još od 2008. godine, kada je bio dio grupe studenata koji su boravili u Kanadi u okviru razmjene sa Univerzitetom u Torontu. Tom prilikom, Dražen se srio i upoznao sa članovima Crnogorskog Kulturnog Društva.
 
21 Jun 2010    FRIENDSHIP FOREVER
 • Fakat je da, Poštovani, drug i prijatelj President Mr. Barack Obama, President SLOBODNE AMERIKE, reče i napisa još ponešto, No, ipak. poštujući Vaše vrijeme ovaj put bih samo prezentovao čestitku koja je nasalovljena na ime i prezime moje malenkosti ja dolje potpisani.
 
19 Jun 2010    NA RUKE BARAK OBAMI
 • Član Crnogorskog Kulturnog Drušva iz Toronta, Đorđije Bjelica uputio je pismo predśedniku SAD, Barak Obami, nudeći rješenje za problem isticanje nafte u Meksičkom Zalivu. Bjelica je najavio i objavljivanje patenta koji će biti ponuđen Amerikancima koji duže vrijeme pokušavaju da riješe problem jedne od najvećih ekoloških katastrofa u istoriji.
 
18 Jun 2010    WEB SITE POMAŽE
 • Web site se uključuje u potresne priče i pomaže u spajanju porodica, na relaciji Crna Gora - Kanada
 
9 Jun 2010    HUMANE MISIJE
 • Dobro koje uradite danas ljudi često zaboravljaju śutra; uradi dobro bez obzira na to. Dajte svijetu najbolje što imate i opet nikad ne može biti dovoljno; dajte svijetu najbolje što ste dobili. Viđećete, na koncu, to je između Vas i Boga; to nikad nije između Vas i njih u svakom slučaju " - Majka Tereza 
   
 
3 Jun 2010    NOVOSTI NAŠIH ISELJENIKA
 • Član Crnogorskog Kulturnog Društva, Danica Rašović obavila je krštenje svog đeteta u Torontu, 02. Juna 2010. godine
 
2 Jun 2010    SUSRET SARADNIKA WEB SITE-a
 • Web portal www.montengro–canada.com obilježio je juče jubilej - taj sajt posjećen je dvomilioniti put. Tim povodom, čelnici web portala saopštili su da su nagradili “za doprinos promociji Crne Gore, naprednih ideja, kao i savremenih vrijednosti čovječanstva” saradnike koji su prilozima pomogli afirmaciju ideja nastanka portala.
 
2 Jun 2010    FELJTON - CRNOGORSKE USPOMENE IV dio
 • web site objavljuje nove fakte, fotografije i priče o aktivnostima Asocijacije "Crna Gora - Komonvelt" i Crnogorko - Kanadskog Društva iz Nikšića
 
1 Jun 2010    PRAVA PRIJATELJSTVA SU RIJETKOST
 • "History is the record of man’s efforts to transform the real into the ideal. It is therefore a mirror in which man can look himself in the eye. Thus the idea of history is nothing less than the notion of honesty which provokes us to measure our performance" -  William A.Williams

 
31 May 2010    WEB SITE U POSJETI
 • Vlasnik ovog web portala, Zoran V. Raičević je obišao prijatelje i saradnike web portala. Ovom prilikom predstavljamo
 
30 May 2010    SA ISELJENICIMA
 • Susreti sa predstavnicima isljeničkih društava Evrope, Ministartvom Inostranih Poslova Crne Gore i Centrom za isljeljenike
 
27 May 2010    MR. GREG ERICKSON - IOWA
 • ...dobih aber iz proleterske Amerike od Poštovanog druga i prijatelja Mr.Greg Erickson-a, koji MI ponudi čast da učestvujem na VELIKOJ AUKCIJI na kjojoj će se prezentovati JEDINSTVENA i JEDINA ( da se ) zna OBODSKA MEDALJA od čistog zlata...
 
25 May 2010    Drugi Crnogorski Turnir u golfu
 • U Vašingtonu je, 22. Maja 2010. godine, održan Drugi Crnogorski Golf Turnir.
 
20 May 2010    DAN CRNOGORSKE NEZAVISNOSTI
 • Srećan vam Dan budućnosti, slobode, duše, srca, zemlje Crne Gore.  Istinito rečeno, već je na vrlo zdravom putu - dugog i prosperitetnog života sa svojim građanima. 
 
18 May 2010    LATINSKA AMERIKA - II
 • Naš prijatelj i saradnik Radosav - Baćko Babić na svom humanom putu u državama Južne Amerike - Peru-u i Ekvador-u
 
15 May 2010    MONTENEGRO GOLF OPEN 2010.
 • Organizuje se novi Drugi Crnogorski Turnir u golfu...
 
13 May 2010    NIZ VITOVU ULICU
 • Život nije mazio pjesnika Vita Nikolića. Porijeklom Nikšićanin, rođen je 1934. godine u Mostaru, đe mu je otac bio u vojnoj službi. Rat je preśekao njegovo djetinjstvo. U aprilu 1941. sa porodicom je izbjegao u Nikšić. Bio je śedok dosad najstrašnijeg rata, stradalnik u godinama kada se uče slova.
 
6 May 2010    CRKVA NA GAVRILOVCU - DJURDJEVDAN
 • Његово Блаженство Архиепископ Цетињски и Митрополит Црногорски господин Михаило данас је са свјештенством обавиo свету архијерејску литурђију у цркви Светог Ђорђија на Скадарском језеру у мјесту Гавриловац.
   
 
4 May 2010    100 FOTOGRAFIJA IZ CRNE GORE
 • Fakat je da ovaj put se odlučih za prezentaciju ( izložbu ) fotografija koje nas približavaju pomnogim viđenjima, koje nam kazuju mnogo više i bolje, i kako reče na  otvaranju izložbe crnogorsko čeljade Akademik Branko Pavićević : " Lako ćete uočiti da njihov likovno umjetnički materijal predstavlja svojevrsno istorijsko svjedočanstvo o Crnoj Gori 19. stoljeća i početka 20.stoljeća, da čine neobičan istorijski izvor o vremenu i prostoru "...
 
1 May 2010    MR. GREG ERICKSON - IOWA
 • Naš prijatelj i saradnik web site-a, član Fondacije "East River - Montenegro", g. Greg Erickson iz američke države Iowa, poslao nam je nove fotografije iz svoje kolekcije
 
20 Apr 2010    LATINSKA AMERIKA - I
 • Foto reportaža saradnika web site-a Baćka Babića, prilikom pośete Kostarici, državi Latinske ili Južne Amerike, Aprila 2010. godine.
   
 
19 Apr 2010    BOEMSKO MJESTO
 • Naš saradnik, Žarko Minić, pośetio je kultno muzičko i boemsko mjesto u Nikšiću, lokal "HEMINGWAY", vlasnika i domaćina Boba Jovanovića i poslao nam nekoliko fotografija koje dočaravaju ambijent ovog kutka.
   
 
16 Apr 2010    IZ IOWA-e
 • Naš prijatelj i saradnik web site-a, g. Greg Erickson iz americke države Iowa, poslao nam je nove fotografije iz svoje kolekcije
 
13 Apr 2010    POTOMCIMA NA NAUK
 • Sramota je beogradske Vlade zato što su spomenike rušili njeni činovnici, a crnogorska je sramota zbog toga što su ti činovnici sinovi Crne Gore.
 
11 Apr 2010    PROMOCIJE KNJIGA
 • Priča o dvijema knjigama koje su predstavljene našim iseljenicima. U Zagrebu "Moja braća na jugu" i u Tirani "Crnogorsko ogledalo".
 
8 Apr 2010    IN MEMORIAL
 • U Torontu je, 06. Aprila 2010. godine, umro Đoko Šaljanin, počasni član Crnogorskog Kulturnog Društva iz Toronta. Rođen je u Gusinju 1922. godine, kao sin siromašnih gorštaka. Godine 1943. pristupio je partizanskom pokretu, đe je u jedinici Prešernova brigada postao i oficir JNA. Bio je nosilac mnogih visokih odlikovanja, diplome 17. Udarne Brigade u izgradnji pruge Nikšić - Titograd 1947. godine. Nakon toga odlazi u Ameriku, đe provodi svoj radni vijek, a potom odlazi u Kanadi đe je i odlučio da provede posljednih 30 godina života.
 
5 Apr 2010    HRONOLOGIJA VASKRŠNJIH PRAZNIKA
 • Поштовани господине Раичевићу, ево и ја послије кратког предаха шаљем мали вјерски прилог о активностима црквене општине Подгорица Црногорске православне цркве тј. хронологиja Васкршњих празника. Ред је да и ја дам прилог.
   
 
4 Apr 2010    CRNOGORSKO-AMERICKE MISTERIJE
 • …godine, 1849., dvije godine prijed svoje smrti genije Njegoš, pjesnik, filozof, vladika i vladar Crnogorski, saopšti na CRNOGORSKOM CETINJU, izaslaniku srpske vlade Srbinu Matiju Banu, govoreći mu: "Ja odavno želim da pohodim Srbiju, pa zatim Sjedinjene Američke Države. Za sada politički obziri priječi me u izvedbi prve želje, a što se druge tiče, nemojte se začuditi ako čujete da sam se navezao na Atlanski okean i da plovim za Njujork". "A što bi ste tamo?" - priupita ga prilično začuđeno Matija Ban. Njegoš odgovori: "SLOBODNOJ CRNOJ GORI PRILIČI SAMO DA OD SLOBODNE DRŽAVE KAO ŠTO JE AMERIKA...
 
1 Apr 2010    FELJTON - CRNOGORSKE USPOMENE - treci dio
 • Članovi Društva "Crna Gora - Komnvelt" su bile i istaknute strane diplomate. Nabrojaćemo samo neke od njih: Deni Snajder, Ted Makaj, Liza Helfand, Rafal Žirar, Noel Kembel, Filip Hepbern, Kristofer Lamb, Andreas Skarparis, Ljiljana Miljanić Kasim... Naravno, ovom prilikom moramo istaći i veliku pomoć koju su nam pružili Dušan Vidak, kao i Mira Orlović Adamović...
 
29 Mar 2010    CRNOGORCI NA PLANETI
 • Koliko ima Crnogoraca u svijetu?
 
25 Mar 2010    BOLJE JE ZNATI NO SMJETI
 • Istorija je vrhunski dramatičar. I dok ona po svjetskoj pozornici raspoređuje mnoštvo slijepih glumaca bez šlagvorta, ona možda negdje radi, potajno, na nekoj jednostavnoj temi za očigledan haos...
 
23 Mar 2010    PRILOZI NAŠIH PRIJATELJA
 • dozvolite MI da Vam i pored poslatog materijala poštovanog Mr.Greg Ericksona prezentujem, dam na viđenje i značku koju otkupih ovih dana, značku koja je bitisala preko sto i nešto godina u jednoj crnogorskoj familiji (donešena sa američke zemlje), značku "vezanu-a" za istoriju velike Amerike, 15 zvijezada na zastavi je inspirisalo američkog čeljadeta Francis Scott Key da napiše "The Star-Spangled Banner", današnju AMERIČKU NACIONALNU HIMNU.
 
22 Mar 2010    THE LETTER FROM AMERICA
 • I am sending you a picture of a ‘tobacco silk’. From 1910-1915, small prizes (nagrade) were printed on silk by tobacco companies in the United States. Then the prizes were inserted into cigarette packages in an attempt to increase sales. Tobacco (duhan) + silk (svila) = tobacco silk.
 
20 Mar 2010    STARE RAZGLEDNICE
 • Iz kolekcija Josipa Radončića
 
19 Mar 2010    BIBLIOGRAFIJA O CRNOGORSKIM ISELJENICIMA
 • U kongresnoj sali hotela "Podgorica", 18. Marta 2010. godine, održana je promocija knjige "Bibliografija o iseljenicima iz Crne Gore do 1941. godine". Govorili su Živko Andrijašević Milan Vukčević, Milorad Obradović i autori Branislav Borilović i Petar Krivokapić. Program je vodila novinar Snežana Burzan.
   
 
18 Mar 2010    CRNOGORSKI VOJNICI U MISIJI
 • U čast hrabrih crnogorskih vojnika (među kojima i jedna dama) koji pođoše da učestvuju u mirovnoj misiji ISAF u Avganistanu, pod okriljem NATO. Crnogorski kontigent broji 31 vojnik (pješadijski vod od 25 vojnika, dva oficira, logistički oficir i tročlani medicinski tim) a u misiji boravit će šest mjeseci u sastavu regionalne komande Śever, koju pokriva Njemačka, na obezbjeđenju baze 'Pol-e-Khomri', 'Panonia'  i 'Marmal'. Inače, crnogorski vojnici su još davne 1897. sa jednom jedinicom učestvovali u svojoj prvoj međunarodnoj vojnoj misiji jačanja mira na Kritu.
 
16 Mar 2010    BEZOBRAZLUK CRNOGORSKE VLASTI
 • Web site, na osnovu činjenica, konstatuje da skoro ni jedan crnogorski funkcioner se ne pridržava pravila o crnogorskom jeziku ili pravopisu. Očito je da se radi o jezičkom ili političkom nemaru ili bezobrazluku onih crnogorskih javnih ličnosti, koji ne poštuju čak ni zakone koje su sami usvojili, očekujući da građani poštuju druge zakone, javno ističući kako je Crna Gora pravna i organizovana država.
   
 
14 Mar 2010    FELJTON - CRNOGORSKE USPOMENE - drugi dio
 • " Manje - više nailazili smo na razumijevanje vlasti Crne Gore. Istina, jedan potez Ministra Inostranih Poslova, Branka Perovića, je djelimično povrijedio naše Društvo i ja sam ga shvatio kao reakciju nekoga ko nas ne voli... "
 
14 Mar 2010    NJEGOVA EKSELENCIJA RODERICK W. MOORE
 • U podugom prijateljskom razgovoru imadoh tu čast da dana, Srijeda 10. 03. 2010. godine, u kući u kojoj bitišem i stvaram na Cetinju, prezentujem poštovanom američkom čeljadetu "SLOBODNE AMERIKE" ( S.A.D. ), Ambasadoru Mr.Roderick W. MOORE, na iskreni način viđenje - kako jedno crnogorsko nacijonalno čeljade, MI dolje potpisani, bitiše i stvara kao "CRNOGORSKI SLOBODNJAK" koji se neda vezat ni za jednu političku partiju, liše države Crne Gore i CRNOGORSKE NACIJE na CRNOGORSKOJ ZEMLJI.
 
12 Mar 2010    BORBA ZA IDENTITET
 • Za Beograd i Zagreb crnogorski pisci ne postoje
 
11 Mar 2010    FELJTON - CRNOGORSKE USPOMENE - prvi dio
 • Jedne noći, 1994. godine u hotelu "Onogošt", u Nikšiću okupili su se ljudi koje je spajala jedna ideja - povezati Crnu Goru sa svijetom i svijet sa Crnom Gorom. To je godina teških sankcija; Crna Gora okružena ratom, prepuna izbjeglica, označena od cijelog svijeta kao "crna tačka" đe se rat slavi, a ubijanje veliča.
 
6 Mar 2010    PROMOCIJE
 • Sa jedne promocije u Crnoj Gori
 
5 Mar 2010    VOJNA BAZA BORDEN - MART 2010.
 • U najvećoj vojnoj bazi Boren u Kanadi, 04. Marta 2010., oko 30 zemalja svijeta je promovisalo svoju državu. Ovog puta, iz Crne Gore, u bazi su boravili oficiri Vojske CG, major Veljko Mališić i kapetan Željko Knežević. Crnogorci iz Toronta su se pobrinuli da donesu hranu i piće, tako da je na stolu bila tradicionalna crnogorska kužina.

 

 
2 Mar 2010    RAZGOVOR SA PRIJATELJEM
 • Svi dobro znamo da  se naš sajt bavi promocijom slobodnih ljudi. Tako je i Zoran V. Raičević uradio pionirski posao prvih diplomatskih kontakata u vrijeme sankcija ( od 1994. - 1998.) kada je to bilo nezamislivo, kada je u goste pozivao diplomate Kanade, Engleske, Šri Lanke, Austaralije, Kipra i drugih članica Komonvelta
 
1 Mar 2010    CRNOGORSKI PRIJATELJI
 • Oktobra  mjeseca 1905. godine,  pri crnogorskom Dvoru za izvanrednog poslanika i opunomoćenog ministra S.A.D imenovan je John B. Jackson, U.S.Envoy Extraordinary and Minister Plenipotentiary in Montenegro,  30 Oct 1905 - 27 Oct 1907, američki diplomatski zastupnik u Grckoj. Njega je knjaz Nikola primio u audijenciju 30. oktobra 1905. godine.
 
28 Feb 2010    CRNOGORKA IZ BRITANSKE KOLUMBIJE
 • Svaka čast našim Crnogorcima koji predstavljaju Crnu Goru širom svijeta. I veliko hvala pravoj Crnogorki, koja nesebično voli svoje, Luizi Zlatović iz Vankuvera. Luizina iskrena ponešenost za svojim rodnim krajem motiviše sve Crnogorce širom svijeta ,svu čeljad koja čuvaju svoje najdraže! -
 
25 Feb 2010    PROMOCIJA CRNE GORE - BORDEN
 • U najvećoj kanadskoj vojnoj bazi Borden, u Četvrtak, 04. Marta 2010. g. održaće se promocija Crne Gore. Ove godine, promociju organizuju oficiri Vojske Crne Gore, major Željko Mališić i kapetan Veljko Knežević zajedno sa Crnogorskim Kulturnim Društvom iz Toronta.
 
24 Feb 2010    PRVI NASTUP CRNOGORACA NA ZIMSKOJ OLIMPIJADI
 • Bila sam sa na veleslalomu. Bilo je famozno držati CRNOGORSKU zastavu dok oči same suze od uzbuđenja!!!   -za web site: Luiza Zlatović
 

 

 
PRILOZI, PISMA, DISKUSIJE I INFORMACIJE IZ CRNE GORE, KANADE I DIJASPORE 

      

napišite pismo 

I II   III IV  V ♦ VI VII VIII  IX X ♦ XI
 

NOVA 2010. GODINA   CRNA GORA - AMERIKA - JANUAR 2010.G. 

 - RAZDALJINA UNIŠTAVA MALE, A UVEĆAVA VELIKE LJUBAVI - 
 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved